Uzun Yuva
Hisarbaşı Mahallesindeki yapı tek bir sütun ve kaidesinden oluşmaktadır. Hisarbaşı tepesinin doğusunda 3.5 metre yüksekliğindeki bir podyum üzerine inşa edilmiştir. Sütun başına leylekler yuva yaptığından, bu sütun halk arasında “Uzunyuva” olarak nitelendirilmektedir. Yapının yakınında bulunan bir yazıtın okunması sonucu, M.Ö 12 ile 2 yılları arasında kente yararları dokunan Menandros onuruna dikilmiş olduğu anlaşılmıştır. Menandros onur sütunu ve podyumu, Korint nizamında, tek sütun olarak ayaktadır.
Baltalı Kapı
Kapı kemerini başlıkları bir sıra palmet ve bir sıra yivle süslü iki paye taşımaktadır. Kemerin üstündeki saçaklık yıkılmıştır. Dış tarafta kilit taşı üzerinde çift yüzlü kabartma bir balta tasvirinden dolayı baltalı kapı denen 5,17x12 metre ölçülerindekiki bu kapı, üslubu bakımından M.Ö. I. Asrın sonunda inşa edilmiş olmalıdır. Hıristiyanlık devrinin başlarında şehrin doğusundaki dağlardan su getiren kemerler, bu kapıya bağlanmıştır.
Gümüşkesen Mezar Anıtı
Gümüşlük’ te, Sodra eteğinde Gümüşkesen ismiyle anılan güzel bir mezar abidesi yükselmektedir. Bu yapı, antik Mylasa’ dan günümüze ulaşan en sağlam yapıdır. Önemli bir hasara uğramadan zamanımıza kadar gelen bu yapı, dikdörtgen bir mezar odasıyla bu odanın üzerindeki paye ve sütunların taşıdığı piramit gibi gittikçe daralan bir damdan ibarettir. İki basamaklı bir krepis üzerindedir. Mezar odası kapısı, batı, yani dağ tarafındadır. Odanın içinde üst katın döşemesini destekleyen dört paye vardır. Yivlere kadar paye ve sütun aralarında mermer korkuluklarla kapatılmış olduğunu gösteren izler bulunmaktadır. Anıtın tavanında kabartma bitkisel ve geometrik motiflerle süslenmiş kısımlar yer almaktadır. M.S 2. Yüzyıla tarihlendirilen yapının, dünyanın yedi harikasından biri sayılan Halikarnassos’ taki Mausoleum’ un küçük bir kopyası olduğu düşünülmektedir.
Berberini Kaya Mezarı
Milas Bodrum karayolunun solundaki yamaçta yer alan modern Milas mezarlığının üst tarafındaki kayalıkta bir oda şeklinde oyulmuş bir mezar yer almaktadır. Mezar odasının üst yüzeyi, “in anthis” planlı bir Dor Tapınağı cephesi şeklinde oyulmuştur. Mezar odasına merdivensiz girilebilir. Üst düzey bir idareci veya soylu bir aile mezarı olmalıdır. Likya kaya mezarlarını andırır. İÖ 4. Yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmektedir. Milas yöresinde tek örnektir.
Su Kemerleri
Milas’ ın doğu tarafında bulunan su kemerleri, yüksek dağlarla çevrili doğu yamaçtaki dağlardan şehre su getirmek için inşa edilmiştir. Arazinin konumuna göre kimi yerde tek katlı olarak inşa edilen yapı, ova tarafında iki olarak yapılmıştır. Kent içerisinde de devam eden kemerler, olasılıkla Baltalı Kapı olarak bilinen yapıyı da içine alacak şekilde uzanmaktadır. Su kemerlerini, 2,5 kilometre boyunca izlemek mümkündür. Duvar örgüsünde, devşirme malzeme kullanılmıştır. Kemerlerin statik yapısı olan taş işçiliği, bunların, Geç Roma döneminde yapıldığını ortaya koymaktadır. Suyolu olasılıkla, Şeyh Dede türbesinin doğusunda toplanan birçok kaynağın sularını kente taşımıştır.
Tiyatro
Topbaşı tepesinin (Esentepe’ nin) anayola bakan yamacında tiyatro olabilecek bir çanak bulunmaktadır. 19. yy’ da yapılan kazılarda tepenin batı taraflarında mask ve tiyatro oyuncuları ile ilgili yazıtlar bulunmasına rağmen yeri konusunda kesin bir bilgi yoktur.
Camiler
Hacilyas Cami
Menteşe Oğulları zamanında 1330’ da Selahattin isimli bir usta tarafından inşa edilmiştir. Üzerindeki kitabelere göre Hacı İsmail Ağa ve Hacı Eminzade Süleyman tarafından iki kez tamir görmüştür. 2008’ de restore edilmiştir.
Ahmet Gazi (Ulu) Cami
Milas’ ın en büyük camisidir. Ahmet Gazi tarafından 1378' de yaptırılmıştır. Tuğla ve taşlarla inşa edilmiştir, hayli antik malzeme de kullanılmıştır. Dışı sıvasızdır. Şadırvanı olmayan bu caminin duvarının altında bir kuyu vardır. Reyhanî kitabesi cümle kapısı üstündedir. Cami 1879’ da tamir edilmiştir.
Belen Cami
Hisarbaşı tepesindedir. Ulu Camiye çok benzer. Tavanı ahşaptır. Duvarlar yine taş tuğla karışımıyla yapılmış, dışı sıvasız bırakılmıştır. Hoca Mukbil isminde bir kimse tarafından kiliseden camiye çevrildiği sanılmaktadır. 1750 yılında, Hacı Abdülaziz Ağa’ nın oğlu Mehmet Sait Ağa tarafından onarımdan geçirilmiştir. Minaresi, 1811’ de Ömer Ağa tarafından yaptırılmıştır.
Firuzbey Cami ( Kurşunlu)
Milas’ ta Türk devrinin en güzel eseri, Osmanlıların Menteşe elini fethinden sonra inşa edilen camidir. Güneyi medrese odalarıyla çevrilidir.1394’ te Yıldırım Beyazıt’ ın Menteşe Valisi Hoca Firuzbey tarafından yaptırılmıştır. Kubbenin üstü kurşunla kaplı olduğu için halk arasında Kurşunlu Cami olarak bilinir. Dışı Sodra Dağının mavi damarlı mermerleri ile kaplıdır. Bu yüzden Gök Cami olarak da adlandırılır. Ters T planlı camilerin en güzel örneklerinden biridir.
Ağa Cami
Belen camini tamir ettiren Mehmet Sait Ağa' nın babası Hacı Abdülaziz Ağa tarafından yaptırılmıştır. Hasır Cami de denir.
Çöllüoğlu Hanı
Abdülaziz Ağa tarafından 1719-1720 yılında yaptırılmıştır. Belen Camisinin yanında, Milas arastasıyla iç içedir. Çöllüoğlu Hanı, kentin merkezinde, çevreye hakim bir noktada ve eski mimari dokunun bozulmadan korunduğu bir ortam içinde yer almaktadır. Hanın yanında Milas arastası yer almakta olup, Arasta’ nın Hana bağlı olarak inşa edildiği düşünülmektedir. Hanın girişi kuzeyden, kemerli bir yapıdan olmaktadır. Han, 1738 yılında Abdülaziz Ağa tarafından Ağa Cami yanında inşa ettirdiği Medreseye vakfedilmiştir. 1051 metrekarelik alan üzerine kuruludur. Han iki katlı, avlulu ve dikdörtgen şeklindedir. Alt kat kemerli olup, üst kat bu kemerler üzerine oturmaktadır. Yapının alt katı, Osmanlı hanlarında olduğu gibi hayvanların bağlandığı açık mekânlardan oluşmaktadır. Bunların önü sütunlarla desteklenmekte ve bunların da üzerinde üst katın sundurması oturmaktadır. Yapı büyük ölçüde, yapılışı sırasında asıl mimari özelliğini korumaktadır.
Hamamlar
Milas’ ta iki hamam bulunmaktadır. Bunlardan birisi, Hoca Bedrettin Mahallesinde Tüfekçi Sokak içinde, Ulu Caminin hemen yanında bulunmaktadır. 17. Yüzyıl eseridir ve halen kullanılmaktadır. Evliya Çelebi, bundan başka bir hamamdan daha söz eder. Bu hamam Gazipaşa Mahallesinde, eski askerlik şubesi binasının altında, “Eski Hamam Sokak” içindedir. Hamamın kalıntıları belirgin bir şekilde durmaktadır. Hamam, Osmanlı Dönemi hamamlarının mimari özelliklerini yansıtmaktadır.
Yeni Milas Spor
6 Haziran 1978 tarihinde Sefa Gürhan, Vedat Çakır, Faik Özturan, Salim Orhan, Özcan Kocabaş, Dursun Kara, Avni Abbak, Mustafa Gül, Mehmet Alpazlı, Uğur Kabaçam, Haydar Çelik, Kenan Polat tarafından Milas Esnafspor kuruldu. Muğla Amatör Ligi' nde mücadele eden kulüp, o yıllarda Milas' ta stadyum olmadığı için maçlarını Muğla' da oynamaktaydı. Kulüp, 1980-1984 yılları arasında uygulamadan kaldırılan 3. Lig'in 1984-85 sezonunda yeniden kurulmasıyla 3. Lig'e alındı. Uzun yıllar 3. Lig'in orta sıralarında mücadele eden kulüp, 2001-2002 futbol sezonunda 3. Lig' den Muğla Amatör Ligi' ne düştü. Daha sonra isim değiştiren kulüp, Yeni Milas Spor adını aldı.
9 sezon boyunca Muğla Amatör Ligi' nde mücadele eden kulüp, 2010-11 sezonundan beri bölgesel amatör kümelerde mücadele etmektedir. Toplamda 17 sene profesyonel liglerde mücadele eden kulüp, Türkiye Kupasında da mücadele etmiştir. Kulüp altyapısından yetişen aslen Milaslı olan Cengiz Atila Milli Takım Formasını da giymiştir.